Informatie voor 

jongeren

Wanneer ga je naar een jeugdpsycholoog? 

Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn waarom je aanklopt bij Young Mind Support. Na je 12e jaar verandert er veel in je leven. Je gaat naar een andere school, je krijgt andere vrienden en je hebt meer huiswerk. Ook je lichaam verandert in deze tijd, zowel aan de buitenkant als ook in je hersenen. Dit zorgt voor wisselende stemmingen. Zo kan je je het ene moment supersterk voelen en het andere moment zomaar zwaar somber voelen zonder dat je weet hoe dit komt. Veel jongeren hebben moeite met in slaap vallen of juist met wakker worden, zijn snel geïrriteerd, niet tevreden met hun uiterlijk en voelen zich onbegrepen. Het zijn allemaal zaken die erbij horen. Ook de relatie met je ouders verandert. Jij wil de wereld ontdekken en je grenzen verleggen, maar je ouders denken daar op momenten heel anders over en dat kan tot botsingen leiden. Doordat er zoveel in en om je heen verandert, ben je echter wel extra kwetsbaar en kun je flink vastlopen.

Veel jongeren denken, dat je vast een heel groot probleem moet hebben om naar een psycholoog te gaan, maar eigenlijk is het tegendeel waar.  Juist met kleine dingen die je wilt veranderen of vragen kun je hier ook prima terecht. Bijvoorbeeld als je onzeker bent over jezelf, niet kunt stoppen met piekeren, je moeite hebt met concentreren, je het gevoel hebt dat je er niet bij hoort, je bent gepest of je hebt iets anders naars mee gemaakt. Voor al deze en andere vragen kun je terecht bij Young Mind Support.

Young Mind Support

Wat gaan we doen

In het kennismakingsgesprek, wordt geprobeerd een zo goed mogelijk beeld te krijgen van jou, je gezin en hetgeen waar jij je zorgen over maakt. Jij kiest zelf of je (gedeeltelijk) samen met je ouders het gesprek voert of alleen. Naast dat ik jou graag beter willen leren kennen, geeft dit gesprek jou ook de mogelijkheid om je eigen ideeën naar voren te brengen en alles te vragen wat je graag wil weten. Na het kennismakingsgesprek stellen we samen doelen op die jij graag wil gaan bereiken.

In de gesprekken daarna gaan we samen op zoek om meer duidelijkheid te verkrijgen over je probleem. Als je snapt waar bijvoorbeeld het nare gevoel vandaan komt, kun je er al beter mee omgaan. Soms is het wat ingewikkelder en is uitgebreider psychologisch onderzoek nodig. Zo kun je erachter komen of je probleem te maken heeft met een bepaalde aanleg, met omstandigheden of dat het een gevolg is van ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Als dat duidelijk is, kan de behandeling worden gegeven die bij je past. We zoeken samen naar oefeningen, het aanpassen van gewoontes  of voegen activiteiten toe om je te helpen om van jouw problemen af te komen of om er mee te leren omgaan.

Ben je jonger dan 16 jaar, dan is het belangrijk dat allebei je ouders toestemming geven om een afspraak te maken. Ben je ouder dan 16 jaar, dan kun je jezelf aanmelden via een verwijsbrief van de huisarts. 

Young Mind Support

de praktijk